En plantningsplan (grænse)

April 16, 2021 by No Comments

En plantningsplan (grænse)Når vintermånederne ankommer, er der meget lidt at lave i haven. Du har allerede klargjort haven til vinteren og beskyttet planterne mod frostskader. Den rigtige havearbejde går i gang igen, når de kolde måneder slutter. Men hvad du kan gøre i denne ‘vedligeholdelsesfri’ periode, er at lave en plantningsplan for det kommende år. I denne artikel viser vi dig en plantningsplan for en smal grænse. Ikke alle har store landområder at fylde med de smukkeste planter. De fleste hollandske haver har kun plads til en smal grænse. Vi viser dig, hvordan du laver en sådan plan for en smal grænse, og hvordan du kan omdanne din grænse til et dejligt stykke have.

Lav en plan for en smal grænse
At lave en plantningsplan er en aktivitet, som du skal tage lidt tid til. Derfor er det også et godt stykke arbejde at gøre, når du er god og varm indeni med en kop te, mens regnen og den kolde vind omfavner huset. En plantningsplan betyder, at du på forhånd lægger en klar plan om, hvordan du vil give din grænse (i dette tilfælde en smal grænse) indhold. Hvilke planter placeres i den, og i hvilken rækkefølge placeres de i grænsen?

Nedenfor giver vi dig et antal tip til at lave en plantningsplan for en smal grænse.

Tip 1: Lav et kort over din have
beplantningsplan for en smal grænse
Til at begynde med er det klogt at lave et kort over din have. Sørg for, at tegningen er målrettet. Dette giver dig mulighed for lettere at oversætte planen til din have. Hvis du vil redesigne hele din have, er en sådan grundplan bestemt et must. Se f.eks., Hvor du vil bygge din terrasse, og om du vil give plads til en smuk græsplæne. Vigtigt for nu er selvfølgelig placeringen og størrelsen af ​​den smalle kant, du vil plante.

Hvis du allerede har en grænse, som du vil plante, anbefales det også at lave en grundplan. Dette giver dig et bedre overblik over haven, og det kan hjælpe dig med udformningen af ​​grænsen. Sørg altid for at kende de nøjagtige målinger af din smalle kant.

Tip 2: Bestem jordtypen
Før du køber alle slags planter til din grænse, er det godt at vide, hvilken jordtype du har at gøre med. Forskellige planter har forskellige behov med hensyn til jordtype. For eksempel er der planter, der ikke kan lide en kalkholdig jord, men der er også planter, der klarer sig ekstra godt, når kalk drysses.
Derudover er det vigtigt for næsten alle planter, at jorden ikke er for våd. Der er få planter, der kan vare længe med våde fødder. Hvis der er meget vand i jorden, anbefales det at installere et dræningssystem.

For at finde ud af, hvilken jordtype du har at gøre med, kan du spørge medarbejderne i havecentret i dit område. Generelt er de normalt opmærksomme på jordtyperne i området. Hvis du vil vide nøjagtigt, hvilken jord du har, så du kan købe den rigtige gødning og planter, kan du få den testet.

Tip: Vil du vide, hvilken slags jord du har at gøre med, men vil du hellere teste det selv? Så kig på denne forklaring og lær, hvordan du kan teste, hvilken jordtype du har at gøre med. Derudover kan du købe sæt fra forskellige havecentre, der giver dig mulighed for selv at teste jordens pH-værdi.

Tip 3: Sol, delvis skygge eller skygge?
grænse-i-solen
Du ved nu, hvor din grænse skal være, hvad dimensionerne er, og hvilken jordtype du har at gøre med. Før vi vælger plantningen, er der endnu et skridt at tage. Det er ikke kun vigtigt for planter, hvilken type jord de skal arbejde med, men mængden af ​​sollys er også vigtig. Der er planter, der klarer sig fint i skyggen, men andre afgrøder kan ikke undvære tilstedeværelsen af ​​solen.

Så se på, hvor meget sol din grænse får om dagen, og hvilke dele af grænsen der er i skyggen mere end for eksempel andre dele. Dette kan hjælpe dig med at placere de rigtige planter senere på det rigtige sted.

Tip 4: Bestem typen af ​​kant
Før du begynder at vælge planter, er det godt at bestemme, hvilken type grænse du vil have. Der er naturlige grænser eller farverige grænser.
Derudover kan du vælge en kant, der ser lidt vildere ud, eller du vil måske have en kant, hvor hver blomst har sin egen sektion. Dette er alle valg, der skal træffes, før planterne vælges.

For inspiration til forskellige havetyper kan du se her.

Tip 5: Ved, hvilken type planter du har brug for
planter-grænserosa
Nu er det næsten tid til at købe blomsterne til grænsen, men inden du kører til havecentret, Lad os se på et par ting først.
Det er på tide at kortlægge de forskellige træk ved de planter, du har brug for i din smalle grænseplantningsplan. Vær opmærksom på følgende punkter:

Jordens præference for planten
Uanset om det er i solen;
Plantehøjden
Planteens vækstrate.
Vi har allerede diskuteret de to første punkter, men endnu ikke de nederste to. Det er selvfølgelig ikke pænt i en kant, hvis frontplanterne er så høje, at du ikke kan se de bageste. Det er derfor almindeligt at starte lavt og lade planterne stige i højden bagved grænsen. Det er af denne grund, at længden af ​​planten er en vigtig egenskab.
Dette inkluderer plantens vækstrate. Hvis der er alle planter, der vokser hurtigt, og en der vokser mindre hurtigt, kan den presses. Få råd om dette, for eksempel fra personalet i havecentret.

Tip 6: Glem ikke vinteren
have-om-vinteren
Et praktisk tip er, at du ikke bør glemme vinteren. Nogle planter blomstrer virkelig meget pænt om sommeren, men om vinteren er det ikke mere end bare grene.
For at få glæde af din egen plan for en smal grænse året rundt, skal du også tage vinteren i betragtning. Vælg for eksempel at placere et antal stedsegrønne hårdføre planter i grænsen. På denne måde forbliver grænsen dejlig at se på, selv i de kolde måneder. Vidste du, at der endda er planter, der blomstrer i vintermånederne?

Tip: Hvis du vælger planter, der ikke holder i flere årstider, kan du bruge efteråret og vinteren til at plante pæne blomsterløg. Disse dukker op i det tidlige forår og udfylder ubesværet de tomme huller i grænsen. Når de er færdige med at blomstre, kan du derefter plante flerårige planter i grænsen igen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.