Stauder, der blomstrer sent på året

Senblomstrende stauder

Stauder har meget at tilbyde hele året rundt. Mange sorter danner nye stængler og blade hvert forår, andre forbliver endda grønne hele vinteren. Nogle blomstrer om vinteren (Helleborus), især voldsomt om foråret og sommeren, et voksende antal om efteråret. For selvfølgelig vil du være i stand til at nyde farve i din have året rundt.

Efteråret byder på fulde, modne farver

Efterårsblomstrende stauder har ofte stærke, varme farver. Ligesom solens lys, som derefter indeholder meget mere rød og gul. Men der er også pastelfarver. De lyserøde, hvide eller bløde røde blomster i de høje efterårsanemoner eller japanske anemoner giver en usædvanlig delikat touch til en efterårshave. For eksempel. de mørke lyserøde blomster af Anemone hupehensis ‘September Charm’, den rene hvide af A. × hybrida ‘Honorine Jobert’ og den lyserøde af A. tomentosa ‘Robustissima’.

Nyd efterårssolen med udsigt over den hvide anemone hybrida ‘Honorine Jobert’.

Men valget er meget bredere. Der er også masser af efterårsaster (høje og lave) med deres fulde stråler og gule hjerter. Da mange efterårsblomstrende stauder vokser ret høje, er de lave Aster Dumosus-hybrider næsten uundværlige i efterårshaven.

Asters giver farve og efterårsatmosfære i haven.

Smukke er den senblomstrende dybblå Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’ og ‘Barker’s Variety’, der kan blomstre langt ud i oktober (storslået sammen med de sidste blomstrende roser). Den sorte cohosh (Cimicifuga simplex) blomstrer også så sent og lyser op med sine hvide fjer (150 cm) i skumringen. ‘White Pearl’ blomster ekstra rige. Coneflower (Echinacea purpurea) kan også blomstre indtil oktober med hvide (‘Alba’) eller lyserøde blomster (inklusive ‘Leuchtstern’). Smuk sammen med blå og lyserøde blomster. De fleste liverwort-sorter (Eupatorium) blomstrer lyserød, men Eupatorium coelestinum, der fortsætter med at blomstre langt ud i oktober, danner smukke blåviolette skærme og vokser ikke særlig højt (100 cm, de andre når let imponerende 200 cm). En af de smukkeste blomstrer til efteråret er en himlenøgle (Sedum ‘Herbstfreude’) med fulde, plettede lilla-røde corymbs, der stadig er overfyldt af sommerfugle og bier selv i oktober. Frostet, de brugte skærme er stadig ekstremt dekorative, selv efter den tid. Endelig kalder vi de unikke fattige folks orkidé eller padde lilje (Tricyrtis). Arten T. hirta blomstrer endda i november med cremede hvide blomster med en lyserød nuance og røde pletter.

himlenøgle (Sedum ‘Herbstfreude’)

Du kan stadig plante alle de nævnte arter og sorter fint, fordi de er dyrket i potter. Så vil du nyde det med det samme. Anbring dem i tilstrækkelig fugtig, humusrig jord, og lad planterne dø over jorden efter blomstring. Bare sørg for, at det døende materiale ikke dækker nogen stedsegrønne. Skær den derefter af, i andre tilfælde kun ‘rydde op’ om foråret. Mange stilke og gamle blomsterstande er ekstremt dekorative om vinteren, og de er et fremragende vinterdæksel.

Den sorte cohosh (Cimicifuga simplex)

Have tips til september

Stop med at befrugte dine planter. De har brug for at modnes til vinteren. Bliv ved med at klippe græsset, så længe det vokser. Rydning af falmede sommerblomstrere. Brug de tomme potter og bakker til ny vinterplantning. Forny buksbomgrænser, hvis det er nødvendigt. Nu kan du også bruge buksbomstræ. Bring dine containerplanter inden inden frost, men lad dem være udenfor så længe som muligt. Arter som laurbær og oliven kan modstå et par grader af frost. Bliv stadig luge. Påfør om nødvendigt et nyt mulchlag. Binding af nye ranker, inden stormene i efteråret skader dem.

Leave a Comment

Your email address will not be published.